📞 Info: 0756 895 048

Imprimarea serigrafica

Ce este serigrafia?

Serigrafia este un procedeu de imprimare pe orice suprafata textila (tricouri, bluze, sepci etc), constand în aplicarea pe materialul de imprimat a unui strat de cerneala printr-o sita foarte fina (pana la 150 de puncte (ochiuri) pe cm patrat). In locurile care trebuie imprimate aceste ochiuri formeaza zone deschise, in timp ce zonele ce nu trebuie imprimate sunt infundate cu o substanta speciala. Prin aceste ochiuri deschise cerneala este presata cu o racleta speciala, fiind impinsa in materialul textil. Practic puteti sa va ganditi la serigrafie ca la printarea folosind un sablon.

Desi este un procedeu foarte vechi de imprimare (de curând s-au descoperit materiale textile imprimate de peste 4000 ani), serigrafia ramane un procedeu foarte popular pentru imprimarea tricourilor, datorita calitatii dar mai ales a rezistentei imprimeului.

Tehnologia de imprimare folosita de noi implica o multitudine de alte operatiuni, începând de la pregatirea sitei serigrafice, prepararea cernelurilor, pregatirea suportului, pâna la reglarea temperaturii de uscare (în cazul materialului textil).

Pentru comenzile foarte mari folosim un utilaj automat (serigraf), care realizeaza operatiunea de aplicare a cernelei prin sita.

Folosim o gama variata de tipuri cerneluri pentru a satisface nevoile tale. Cele mai uzuale sunt plastisolul, care creeaza un imprimeu cu aspect usor cauciucat dar culori foarte vii, si cernelurile pe baza de apa, cu un aspect mai fin la atingere si culori mai pastelate.

Avantajele si dezavantajele serigrafiei

  • Cel mai redus cost per tricou pentru comenzile mari (mai mult de 30 de tricouri imprimate cu acelasi model)
  • Cea mai mare rezistenta la spalare
  • Culorile pot fi controlate/calibrate exact, fiind perfecta pentru printarea elementelor de identitate (de ex logo-uri) unde culoarea exacta este foarte importanta.
  • Libertate maxima pentru pozitionarea/marimea imprimeului.
  • Pentru obtinerea unui cost minim este necesar realizarea unui numar mare de tricouri cu acelasi model.
  • Numarul de culori este limitat, fiecare culoare in plus presupune o sita noua, deci costuri noi. Se pot imprima maxim 8 culori.
  • Timpul de pregatire/realizare a imprimeurilor este mai mare decat la imprimarea digitala
  • Este necesara o grafica (desenul de imprimat) speciala, in format vectorial, cu separare de culori.

Ce pot imprima serigrafic ?

Serigrafia este perfecta pentru realizarea unui numar mari de tricouri (peste 30), cu imprimeuri care au putine culori. Astfel serigrafia se preteaza pentru tricouri imprimate in serie pentru vanzarea in magazine, pentru materialele promotionale etc.

Formatul graficii (desenului de imprimat) este unul special, denumit vector. Prin utilizarea diverselor procedee specifice se pot realiza imprimeuri complexe, chiar si cu degradeuri. Graficieni nostri te pot ajuta cu prelucrarea graficii/pozelor pentru printarea serigrafica.

Cat costa ?

Pretul pentru aceasta imprimare variaza foarte mult in functie de cantitatea de tricouri, numarul de culori si marimea imprimeului.

Serigrafia devine rentabila cand se creeaza un numar mare de tricouri. Acest lucru se datoreaza faptului ca o mare parte din cost este reprezentat de realizarea sitelor (aprox 80 RON/sita). Acest cost este fix, si astfel cu cat numarul de tricouri creste, cu atat costul pe tricou o sa fie mai mic.

Numarul de culori este alt factor decisiv. Pentru fiecare culoare noua, trebuie realizata o noua sita.

Marimea imprimeului influenteaza costul mai putin, dar un imprimeu mai mare inseamna site mai mari, deci costuri un pic mai mari. Deasemenea consumul de cerneala creste.

Doar orientativ, pretul poate fi doar 15 RON/tricou, cand se imprima o singura culoare pe un numar f mare de tricouri(150buc). In polul opus, imprimarea a doar 20-30 de tricouri, folosind 8 culori si imprimeuri foarte mari poate sa ajunga la 40-50 RON.

Pentru o oferta exacta va rugam sa ne contactati la personalizari@inkspired.ro

Instructiuni de intretinere

Imprimeurile serigrafice au de departe cea mai buna rezistenta in timp la spalare.

Spalarea se poate face manual sau automat la rotatii mici sau medii, pentru a evita intinderea excesiva a suprafetei textile imprimate. Se recomanda intoarcerea pe dos inainte de spalare.

Temperatura apei trebuie poate sa fie medie spre mare, recomandat este max 60 de grade. Imprimeurile realizate cu plastisol pot rezista si la temperaturi mai inalte.

Se recomanda folosirea unei cantitati medii de detergent. Folosirea inalbitorilor nu este recomandata, in cauzul anumitor cerneluri pot reactiona cu aceasta, creeind mici crapaturi in imprimeu.

Se recomanda uscarea naturala ("pe sfoara"), este recomandata uscarea tricourilor tot pe dos pentru ca imprimeul sa nu crape (aceasta regula e general valabila pentru orice articol de imbracaminte colorat, razele soarelui tind sa decoloreze materialul). Daca le uscati in uscator automat, nu folositi viteze foarte mari, pentru a evita intinderea tricoului.

Pentru tricourile imprimate cu plastisol (cerneala cu aspect usor cauciucat) este interzisa calcarea directa a imprimeului. Daca este absolut necesara, calcarea se poate realiza pe dos.

Daca toate aceste sfaturi sunt respectate, tricourile tale vor rezista ani de zile, iar imprimeul va arata la fel ca in prima zi.